26.6.–31.8.2019 | MARI HOKKANEN | VÄRITILA

Category
MENNEET
About This Project

Mitä on harmaa? Minkälaisen tarinan se kertoo? Piirrän kymmenen luonnosta ja yritän hahmotella harmaata näkymättömyyttä sisälläni, mutta lopulta jään yksin keskelle tyhjää näyttämöä. Mitäänsanomattomuus ja arki tulevat ja varastavat shown.

Mari Hokkanen on helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hänen kuvalliset tarinansa ovat näyteltyjä
kohtauksia ja kierrätetyistä materiaaleista rakennettuja installaatioita. Hokkasen tuotantotapa voidaan lukea osaksi valokuvan omakuva-genreä, sillä hän esiintyy kuvissa usein itse.
Hokkanen on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla, mm. Skotlannissa, Virossa, Saksassa ja Espanjassa.

Värien käyttö on ollut voimakkaasti läsnä Hokkasen työskentelyssä pitkään: jokaisen teoksen
rakentaminen alkaa kuva-alueen maalaamisesta taustafondin käyttämisen sijaan, jolloin taiteilija ajaa itsensä konkreettisesti sisään työstämänsä värin maailmaan. Parin viimeisen vuoden aikana fokus on kääntynyt tietoiseen värin dominanssiin työskentelyssä.

Väritila-sarjan kuvissa tarkastellaan värien kulttuurista historiaa ja käyttötarkoituksia niihin liitettyjen merkitysten ja tunteiden kautta. Väristä tuli työkalu, oikeastaan eräänlainen peli, jonka yksinkertaiset säännöt on määritelty ennalta: Maalaa aina sama viiden neliömetrin tila eri värillä. Esitä tilassa värin herättämä tunne, sen kulttuurinen, historiallinen tai subjektiivinen merkitys – tai niiden yhdistelmä.

Käytä minimalistisesti lavastusta ja rekvisiittaa. Jätä värille tilaa ilmaista itse itseään.
Väritila -näyttely on ollut esillä ensimmäisen kerran Helsingissä MuuKaapeli -galleriassa syyskuussa 2018. Pohjanmaan valokuvakeskuksessa näyttely on avoinna 26.6-31.8.2019

Vihreä on homeen ja maatumisen, kateuden ja kuoleman, uuden ja kestävän symboli. Haluan esittää
kateutta, mutta en saa siitä otetta. En millään pysty olemaan niin hurja ja väkivaltainen, kuin miltä kateus tuntuu. Hautaan kateuteni ja väritilaan astuu vihreän historiallinen myrkyllisyys, kuolema ja uuden syntymä.