2.10.–26.10.2019 | MINNA LEHTOLA | TALO, JOKA MUISTAA

Category
MENNEET
About This Project

Minna Lehtola
TALO, JOKA MUISTAA
2.10–26.10.2019

 

Miltä muistot näyttävät? Voiko muistoja kiinnittää kuvaan? Minna Lehtolan näyttely koskettelee valokuvauksen peruskysymyksiä muistin, ajan ja valokuvan suhteesta, henkilökohtaisuuden kautta. 

 

Lehtolan isovanhempien rintamamiestalo on ollut hänellekin merkityksellinen paikka lapsuudesta lähtien. Siellä on vietetty tavallista elämää ja pidetty juhlia. Talo on kuin muistisäiliö ja yhdenlaisen elämän symboli. Arkiset asiat ja esineet kantavat muistoja ja merkityksiä, jotka ovat samalla yksityisiä ja yleisiä. 

 

Kun Lehtola vuosien lyhyiden vierailujen jälkeen ryhtyi viettämään talossa taas enemmän aikaa, tuttuudessaan huomiotta jääneet yksityiskohdat avasivat reitin muistin ja kokemuksen kuvalliseen pohdintaan. Lehtola tutki kellariverstaan ajan merkitsemiä työkaluja, etsi niistä jälkiä käyttäjästään. Kellarin äänet ja tuoksut, valaisun fyysinen liike, toisto ja käsin tekeminen yhdistyivät kuvien aiheeseen. Kotialbumikuvissa säilyneet elämän sirpaleet ja tilaan sisäänkirjoitetut muistot asettuivat yöllä huoneiden pinnoille heijastetuiksi kuvaelmiksi. Valokuvan tallentama ja valolla lavastettu hetki venyi menneestä nykyiseen ja kuvaan kasvoi uusi kohteestaan irronnut muistin kerros. 

 

Valokuvat on toteutettu yhdellä pitkällä valotuksella ja valaistu projektorilla heijastetuilla kuvilla tai taskulampulla. Vaarin verstaalla -sarja (2014–2016) on ollut esillä Karkkilan kirjastossa tammikuussa 2017 ja Helsingissä Laterna Magica galleriassa toukokuussa 2017. Yötalo –sarja (2017–2018) on ollut esillä Kerroksia –yhteisnäyttelyssä Espoon kulttuurikeskuksessa marraskuussa 2018 ja Helsingin Musiikkitalossa huhtikuussa 2019.

 

Minna Lehtola
minnalehtola.com