3.10.–27.10.2018 | This Island Earth | islantilaista nykyvalokuvaa

Category
MENNEET
About This Project

This Island Earth ‑näyttelyssä viisi Islannissa elävää valokuvataiteilijaa kääntävät katseensa luontoon.

Luonto‑ ja maisemakuvaus on alusta asti hallinnut islantilaisen valokuvauksen kenttää, ja valokuvausta on pääasiassa käytetty Islannin kansainväliseen markkinointiin sekä islantilaisen kansallisidentiteetin varjeluun. Genrellä on tänäkin päivänä keskeinen asema valokuvauksen kentällä. Jokaisen This Island Earth ‑näyttelyn taiteilijan näkökulma aiheeseen on hyvin henkilökohtainen, mikä tuo näyttelykokonaisuuteen moninaisuutta ja vaihtelua –mutta myös yhtäläisyyksiä on löydettävissä. Näyttelyn teoksia –sekä valokuvia että videoteoksia yhdistää se, että ne kaikki haastavat katsojan mielikuvia todellisuudesta suhteessa luontoon ja maisemakuvaukseen.

Näyttelyn on kuratoinut Katrin Elvarsdóttir, joka on paitsi taiteilija ja kuraattori, myös The Icelandic Photography Festival in Reykjavik –festivaalin johtaja.

This Island Earth ‑näyttelyssä nähdään teoksia viideltä seuraavalta taiteilijalta: Stuart Richardson, Kristín Sigurðardóttir, Claudia Hausfeld, Pétur Thomsen sekä Hallgerður Hallgrimsdóttir.

Stuart Richardson dokumentoi Islannin itäpuolella sijaitsevan kapean salmen maisemia ainoana valonlähteenään majakanvalon säde.

Kristín Sigurðardóttir tulostaa, rypistää ja skannaa valokuvia ja luo näin monikerroksisia sommitelmia, jotka leijuvat avaruudessa manipuloiden, vetäen ja venyttäen ajan käsitettä.

Claudia Hausfeld dekonstruoi omia kuviaan ja luo näin tiloja, jotka haastavat luottamuksen siihen mitä näkee.

Pétur Thomsenin maisemakuvissa voi nähdä kuinka aika jättää runollisen jälkensä maailmaan.

Hallgerður Hallgrimsdóttir vie katsojan dramaattiselle matkalle tuntemattomiin paikkoihin
sarjallaan mustavalkoisia kuvia, jotka rinnastavat luonnon hänen intiimien omakuviensa kanssa.

Kaikkien viiden taiteilijan työt haastavat pohtimaan todellisuuden tuntua luonnossa ja kuvissa luonnosta – jotkut esittävät mystisiä asetelmia, joissa keinotekoinen valo luo pahaenteistä ilmapiiriä, samalla kun toiset purkavat ja uudelleenrakentavat valokuviaan.

Katrin Elvarsdóttir