9.3.–2.4. 2016 | Pekka Homanen |Cyan on kosketus

Category
MENNEET
About This Project

Pekka Homanen s. 1960 on paltamolainen valokuvaajan ammatti- ja erikoisammatti-tutkinnon suorittanut valokuvaaja. Hän toimii ammattikuvaajana sekä valokuvauksen tuntiopettajana Oulujärven kansalaisopistossa Vaalassa.

Hän esiintyy tällä kertaa tuomalla näytille antiikkisella cyanotypialla Pohjanmaan Valokuvakeskuksessa ”Cyan on kosketus” näyttelyssä vedostettuja maisemakuvia.

Ne heijastavat antiikkisella 1840-luvun tekniikalla vedostettuina valokuvina heijastuksia  tämän päivän kuvista.

Töissäni haluan tehdä kunniaa valokuvauksen historialle, tekemällä kuvia Wanhoilla tekniikoilla, joita voi kutsua erittäin vaikeiksi ja haastaviksi. Yhden kuvan tekemiseen voi kulua viikko ja usein vasta prosessin kymmenes negatiivi saattaa olla valmis vedostettavaksi. Vedostuksessa on paljon muuttuvia tekijöitä ja noin joka viides kuva on ”salonkikelpoinen” taidenäyttelyyn. Tämä johtuu monista teknisistä muuttujista, jotka voivat vaikuttaa akvarellipaperille vedostettavan taidevalokuvan ilmiasuun.

Olen klassisen filmiajan koulutuksen saanut valokuvaaja, joka aloitti ammattikuvaajana jo vuonna 1978 perustamalla ensimmäisen kuvaamonsa Paltamoon. Tällä hetkellä minulla on valokuvaamot sekä Vaalassa että Paltamossa.

Sain 2015 Finnfoton apurahan wanhoihin valokuvausvedostus-menetelmien opetteluun sekä näistä vanhoista menetelmistä koostuvien näyttelyiden järjestämiseen ja antiikkisten kuvaintomenetelmien tunnetuksi tekemiseen.