29.8.–29.9.2018 | Somnia | Maria Mäki

Category
MENNEET
About This Project

Skattungbyn Ruotsin Taalainmaalla on houkutellut ekologisesti valveutuneita ihmisiä 1970-luvulta saakka, jolloin kylään perustettiin luomuviljelykseen erikoistunut koulu. Skattunbyn on yhä elävä ekokylä, joka vetää uusia asukkaita puoleensa; osa on vain ohikulkumatkalla, osa jää hetkeksi, osa pysyvästi.

Somnia kuvaa ihmisiä ja tunnemaailmaa Skattungbyssä ja Skogmans-kommuunin ympärillä. Skogmans, joka oli kerran yksi kylän rikkaimmista tiloista, oli hylättynä vuosikymmeniä, kunnes talovaunu asukkaineen saapui pihapiiriin kymmenisen vuotta sitten. Skogmansin asukkaat ovat vuosien varrella vaihtuneet, mutta idea yhteisöllisestä elämisestä ja omavaraisuuden tavoittelusta pysyy samana.

”Vuonna 2007 kollegani kertoi, että hän oli hiljattain ostanut hylätyn talon ja eräänä päivänä sinne oli ilmestynyt asukkaita – ilmoittamatta. Hän oli antanut heidän jäädä ja sallinut muidenkin majoittua sinne. Tarina pysyi mielessäni ja sen jälkeen, kun muutin Ruotsiin, mietin vieläkin talon vetovoimaa. Halusin nähdä oliko paikka pelkkää satua vai totta. En koskaan odottanut löytäväni kylää, jossa itse tunsin voimakasta yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.”

Maria Mäki (1981, Lapua) toimii kuvajournalistina sekä Suomessa että Ruotsissa. Tällä hetkellä Mäki työskentelee kolmen pitkäkestoisen valokuvaprojektin parissa. Somnia on yksi kolmesta Mäen projektista, jonka ensimmäiset valokuvat on otettu maaliskuussa 2016. Mäen töitä on aiemmin ollut esillä mm. Pohjoisessa valokuvakeskuksessa, Landskronan ja Kööpenhaminan valokuvafestivaaleilla, CFF:n galleriassa Tukholmassa, Galleria Ibiksessä Vaasassa sekä Kaapelitehtaalla Helsingissä.