29.11.–5.1.2018 | SUKUPUOLENA IHMINEN | TYNI, RISTKARI & SUNI

Category
MENNEET
About This Project

Suomessa sukupuolenkorjausprosessiin hakeutuu vuosittain noin 200 henkilöä. Euroopassa elää arviolta 1,5 miljoonaa ihmistä, jotka eivät koe heille syntymässä määriteltyä sukupuolta oikeaksi.

Sukupuolena ihminen -projektin tarkoituksena on ollut lisätä tietoisuutta transsukupuolisuudesta. Valokuvaaja Vesa Tyni, tuottaja Maiju Ristkari ja kuraattori Nina Suni ovat vuosina 2015–2017 matkustaneet ympäri Suomea kuvaamassa ja haastattelemassa suomalaisia, iältään 19–46-vuotiaita transihmisiä. Pohjoisin osallistuja on Ivalosta, ja mukana on ihmisiä myös Oulusta, Tampereelta, Turusta ja Helsingistä. Työryhmä haluaa haastatteluin ja valokuvin kertoa, millaista on olla transihminen nykypäivän Suomessa: mitä sukupuoli tarkoittaa kenellekin, miten muut ihmiset suhtautuvat, mitä toivoo ympäröivältä yhteisöltä ja miltä transsukupuolisuus tuntuu.

”Meillä oli 10 vuotta sitten lukion syyslomabileet mun kotona Kalajoella. Mä olin pistäny vieraat ulos ja olin menossa nukkuu, kun vilkasin peiliin. Siinä tajusin, että ei vittu, että tiedätkö että olet transsukupuolinen?”
Aura, 27, Helsinki

”Mun keho ois paljon parempi, jos mä olisin saanut oikeat hormonit heti alussa. Silloin mun keho olisi vääntäytynyt sentään edes vähän oikeaan suuntaan. Mutta silloin kun mä olin nuorempi ei ollut tietoa näistä. Se asia pitää korjata. Transihmisten ei pitäisi joutua käymään läpi murrosikää ilman apua.”
Iiro, 28, Oulu

”Kävin paljon läpi sitä, millaisen mallin annan mun lapsille. Että tarvitseeko elämä elää hammasta puremalla läpi, vai voiko elää täysillä, ei peläten vaan rakastaen.”
Elise, 46, Helsinki

Auran, Iiron, Elisen ja kahdeksan muun ihmisen tarinat ja kuvat ovat nähtävillä 5.1.2018 asti POVAn näyttelyssä. Projektin internetsivut löytyvät osoitteesta www.sukupuolenaihminen.fi.