11.10.–23.11| IKKUNA VÄLISSÄ | SAKU SOUKKA

Category
MENNEET
About This Project
Loka-marraskuun näyttelykokonaisuus rakentuu kahdesta erillisestä näyttelykokonaisuudesta. POVAn galleriassa esillä on Saku Soukan Ikkuna välissä -teoskokonaisuus ja Patruunagalleriassa Essi Orpanan ja Tiina Palolan yhteistyön tuloksena syntynyt teoskokonaisuus Äänesi on kuin tuuli.
 
Saku Soukan Ikkuna välissä -teoskokonaisuus rakentuu valokuvaprojisoinnista sekä seinälle ripustettavista valokuvateoksista. Näyttelyn pääteoksena toimiva, reilu tunnin mittainen valokuvaprojisointi Ikkuna välissä (2017) on jaettu neljään osaan vuodenaikojen perusteella. Valokuvat projisoituvat seinään äänimaailman kanssa. Yhden kuvan noustessa hitaasti esille toinen painuu piiloon. Digitaaliset valokuvat muodostavat toisensa kohdatessaan digitaalisia transformaatioprosesseja joissa tapahtuu erilaisia yhteensulautumia, haihtumisia ja vinksahduksia – kunnes valokuva hakee kameran asettaman muotonsa – hetkeksi.
 
Projisoinnissa sekä seinälle ripustettavissa valokuvateoksissa päällimmäisenä esteettisenä ja sisällöllisenä vireenä on heijastuksenomainen kerroksellinen monitasoisuus, sekä sisä- ja ulkotilan välinen vuoropuhelu. Ne havainnollistavat ihmisen suhdetta kaupunkiympäristöön sekä itseensä. Valokuvat on otettu Helsingissä 2010-2017 vuosien aikana. Juonellista jatkumoa Ikkuna välissä -projisoinnissa ei ole, mutta tietyt kuva-aiheet kuten mainonta julkisessa tilassa, julkisen tilan rakentaminen, ruumiillisuus, henkilökuvat, puut, asetelmat ja erilaiset yhteenpunoutumat niistä toistuvat usein. Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.
 
Lyhyt näyte valokuvaprojisoinnista: http://www.vimeo.com/180772859

Valokuvaus: Saku Soukka
Kenttä-äänitykset: Anders Jani P ja Saku Kämäräinen
Valokuvien editointi: Saku Soukka
Äänien editointi: Saku Soukka (Anders Jani P:n teknisellä avustuksella)