Esittely

Pohjanmaan valokuvakeskus LAKEUS ry, lyhyemmin POVA, on parikymppinen Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella toimiva valokuvakeskus.

POVA edistää valokuvataiteen ja –taiteilijoiden tunnettuutta alueellaan, pyrkii luomaan valokuvataiteilijoille heidän työskentelyään edistäviä olosuhteita sekä sitoo yhteen valokuvataiteesta kiinnostuneita henkilöitä.

POVAlla on sekä valokuvataiteilijoille että yleisölle ilmainen galleria Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa, Lapualla ja yhteisgalleria Vetelin Taidekartanossa. POVA järjestää noin 13 valokuvataiteen näyttelyä vuosittain. Koulutuksia ja jäsenistöään varten POVAlla on käytössään pimiö Kulttuurikeskus Vanhan Paukun tiloissa.

Lapualla sijaitsevassa 38 neliömetrin galleriassa järjestetään noin 10 yhdistyksen hallituksen valitsemaa näyttelyä vuosittain. Näyttelyjen aiheet vaihtelevat perinteisemmästä nykypäivän valokuvataiteeseen. Kaksi kertaa vuodessa POVAlla on käytössään myös naapurigalleriatila, Patruunagalleria, mikä mahdollistaa laajempien näyttelykokonaisuuksien järjestämisen.

Valokuvakeskus perustettiin valokuvataiteen tunnettuuden lisäämiseksi Pohjanmaan kolmen maakunnan alueella.

Näyttelyiden lisäksi POVA järjestää vuosittain Lakeuden Laajakuvafestivaalin, jossa luennoi valokuvataiteen kärkinimiä. POVAn toimintaan kuuluu myös erilaisten luentojen ja kurssien järjestäminen. Valokuvakeskus tekee läheistä yhteistyötä Lapuan  kaupungin museoiden ja Vanhan Paukun taiteilijaresidenssin kanssa. POVA pyrkii tarjoamaan palkallisen residenssiajanjakson vuosittain hakemusten perusteella valitulle valokuvataiteilijalle.

Suomessa on yhteensä 8 valokuvakeskusta. Muut valokuvakeskukset ovat:

Fotocentrum Raseborg Valokuvakeskus r.f.

Luovan valokuvauksen keskus ry

Mikkelin valokuvataide ry

Valokuvakeskus Nykyaika ry

Valokuvakeskus Peri

Victor Barsokevitsch –seura ry

Lisäksi Helsingissä toimii valokuvagalleria Hippolyte, jota ylläpitää Valokuvataiteilijoiden liitto ry.